Freelance programmeur of developer nodig? Dit moet je weten!

Heb je een groot bedrijf dat afhankelijk is van moderne technologie? Of loop je tegen technische problemen aan? Dan kan het nuttig zijn om hulp van een professional in te schakelen, bijvoorbeeld van een freelance programmeur of een freelance developer. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze professionals? Je komt er alles over te weten in deze blog!

Wat is een programmeur?

Een programmeur schrijft computersoftware in een specifieke programmeertaal. De programmeur beschrijft alle stappen die genomen moeten worden, zodat een programma goed werkt. Uiteindelijk worden die stappen omgezet in machinetaal en kan de software gebruikt worden. Welke taal er wordt gebruikt, is afhankelijk van de software en de programmeertaal waar de programmeur in wil werken. Een goede programmeur heeft veel technische kennis en inzicht nodig.

Wat is een developer?

De taken van een developer komen grotendeels overeen met die van een programmeur. Ook developers richten zich op de ontwikkeling en werking van software. Developers kunnen worden onderverdeeld in een aantal subcategorieën: front end developer, back end developer en app developer. Een front end developer is verantwoordelijk voor het ontwerpen van de ‘voorkant’ (het zichtbare gedeelte) van de website en een back end developer voor de ‘achterkant’ (het onzichtbare gedeelte). Een app developer houdt zich bezig met het ontwerp, de ontwikkeling en de implementatie van apps.

Overeenkomsten

In feite overlappen de twee functies elkaar. De termen worden dan ook vaak door elkaar gebruikt. De functies zijn niet helemaal hetzelfde, maar voor mensen buiten het werkveld is het verschil lastig in te schatten. De opleidingen die je moet voltooien om een programmeur of delevoper te worden, zijn hetzelfde. Voor beide opleiding heb je minimaal een hbo-opleiding nodig, in de technische richting. Je kunt bijvoorbeeld een informatica- of een technische informatica-opleiding volgen.

Freelance of in loondienst

In de ICT-wereld, wordt veel gebruik gemaakt van freelancers, maar er zijn ook mensen die in loondienst werken. Zij werken altijd voor hetzelfde bedrijf, terwijl freelancers vrij zijn om zelf hun opdrachtgevers en opdrachten te kiezen. Als je een programmeur of developer voor je bedrijf nodig hebt, kun je ervoor kiezen om er een in loondienst te nemen of een freelancer in te huren. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid ICT-werk dat je hebt. Bij grote en terugkomende problemen waar je dagelijks mee bezig bent, kan een vaste ICT’er je helpen, maar als je slechts af en toe een probleem hebt, kun je beter een freelancer inhuren. Je bent hier minder aan gebonden.